«ВУДКА ЧИ РИБКА»?

Пост про те, що краще дати – «вудку чи рибку»? Мова знову йде про наболіле – про бізнес в Україні…
Вкотре повторюсь: особливо в епоху COVID-19 життєво необхідні різноманітні заходи підтримки з боку держави – одна з найважливіших – програма іпотечного кредитування житла в новобудовах зі ставкою нижче від 10% (більш докладно про іпотечне кредитування в Україні та світі я розповідав у попередніх постах). За таких умов попит на нерухомість почне відновлюватися, що, в свою чергу, підтримає забудовників. Також необхідні програми субсидування для широкого кола як покупців, так і для забудовників – це створить одночасну підтримку попиту і пропозиції.
Для прикладу – уряд США виділив більше $2 трлн. для одноразової виплати громадянам і субсидії на підтримку бізнесу. Програма Paycheck Protection Program (стартувала на початку квітня ц. р.) дозволяє бізнесу звертатися за фінансуванням усіх поточних платежів компаній. Так ось, за даними Американської асоціації генпідрядників – протягом трьох тижнів майже 70% з тих, хто звернувся за допомогою, або отримали кошти, або їх заявки було схвалено.
В Україні ж урядова пільгова програма «Доступні кредити 5-7-9%», яку було «запущено» у лютому п.р. (тобто, більше трьох місяців тому), фактично провалилася. За останньою офіційною статистикою, було задоволено лише 2% кредитних запитів бізнесу: після подачі 17,3 тис. заявок на 11 млрд грн було надано лише 369 кредитів на 232 млн грн.
Що стосується попиту на нерухомість в Україні, то на мій погляд, він має величезний потенціал, завдяки декільком джерелам. Один з них – депозити фізичних осіб (за станом на лютий 2020 року), які складають понад 280 млрд грн у національній валюті і більше 206 млрд грн в іноземній валюті. Це вклади людей, які потенційно є клієнтами ринку нерухомості, – головне їх зацікавити, переконати, що інвестиції в нерухомість не менш привабливі і вже точно більш безпечні, ніж банківські вклади.
Друге джерело попиту — вже згадана раніше (і задекларована Президентом) ставка по іпотеці менше 10%, яка дозволила б населенню розглянути можливість придбати житло економ-класу і підтримати ринок.
Наразі на ринку нерухомості як у світі, так і в Україні – тимчасове затишшя. Але ж саме цей ринок – один з найбільш динамічних, його не можливо зупинити, люди продаватимуть і купуватимуть квартири, адже комусь потрібні гроші, хтось міняє сімейний статус, хтось дарує дітям «непохитні метри» тощо. Тимчасове затишшя, спровоковане коронавірусом, рано чи пізно викличе відкладений попит. Після тривалого періоду ізоляції люди зголодніють не лише за живим спілкуванням, а й за самим процесом купівлі-продажу, це неминучеJ Наприклад, в Китаї фірма Hermes в перший же день роботи після скасування карантину заробила $2,7 млн. А нерухомість (за умови правильної подачі) точно більш цікава і перспективна, аніж різноманітні аксесуари!