Будівництво та Девелопмент!

Зважаючи на те, що моя професійна діяльність, в тому числі, пов’язана зі сферою будівництва та девелопменту, – саме їй сьогодні і приділимо увагу. До речі, дана тема є цілком логічним продовженням теми МСП, адже у середньому на ринку будівельних послуг на частку малого та середнього бізнесу припадає близько чверті сумарної чисельності зайнятих в будівництві.
Почнемо, як і у попередніх моїх «аналітиках» – з «докоронавірусної» епохи:
За прогнозами – до 2030 року в сфері будівництва мало бути зосереджено 14,7% всього світового виробництва. Наприклад, у планах Великобританії на цей термін – будівництво 3,3 мільйона будинків, витрати на будівельні роботи – 6 трлн доларів США. Індонезія – впродовж 2016-19 рр. у великі інфраструктурні проекти країни було вкладено 68 млрд доларів США. Індія – до 2030 року на будівництво та інфраструктуру планувалось витратити колосальні 13 трильйонів доларів. Відповідно, в США – 30 трильйонів доларів. Будівельна індустрія Китаю росла з величезною швидкістю і до 2030 року мала б додати $2,1 трильйони до світового будівельного виробництва.
В Україні минулий 2019 рік також давав привід для оптимізму – обсяги будівництва зросли більш ніж на 21%. А обсяги зданого в експлуатацію житла зросли майже в півтора рази (хоча, такі ж цифри демонструвала, наприклад, Болгарія з населенням в 7 млн жителів). Обсяг виконаних будівельних робіт в Україні за 2019 рік склав більше 130 млрд грн. (близько $5 млрд.). Хоча ця цифра дуже-дуже скромна у порівнянні з вищезазначеними країнами.
Якщо ж порівняти ціни на житло в 2019 році, – топ країн, що продемонстрували зростання: Греція + 11,3 %; Німеччина + 11,1 %; Нова Зеландія +10,3 %; Португалія +7,8 %; Естонія +7,6 %; Чилі +6,5 %; Тайланд +4,9 %…. Україна, в свою чергу, продемонструвала зниження – (мінус) 5,5 %.
Окремо зупинимось на частці сфери будівництва у ВВП – в України вона складає біля 2%. Для порівняння, в Туреччині – близько 10%, Польща – 8%, а в середньому по Європі – близько 6%, Китай, Фінляндія – 7%. Одна з основних причин низького вкладу будівництва у ВВП України – висока вартість дозвільних процедур на будівництво, яка становить (за офіційними даними) близько 6,3% від загальної вартості будівництва (неофіційно – корупційна складова більше 3 млрд. грн. на рік). У Польщі, для порівняння, – лише 0,3%, у Німеччині – 1,2%, у Великобританії – 1%. Такий низький показник України є переконливим свідченням недоінвестування української економіки. До того ж – наша будівельна галузь – найбільша замкнута у всій Європі, оскільки за останні роки відбувся колосальний відтік іноземних інвестицій, присутність яких означає, що ми ділимо свої ризики з усім світом, застосовуємо нові технології, інший досвід тощо.
Ще одним фактором, що стримує розвиток будівельної галузі в Україні, є одна з найвищих ставок по іпотеці не те, що в Європі, але і у всьому світі – в середньому 20%. Гірша ситуація лише в Ірані, Венесуелі та Аргентині. На цьому питанні я більш детально зупинявся у попередній аналітиці.
Але ж потенціал у вітчизняної будівельної галузі досить значний: в Україні існує величезний дефіцит житла (в Києві особливо) – близько 20 м. кв. на одного жителя. Для порівняння – у країнах Європи – від 40 м. кв., у США і Канаді – більше 70 м. кв.
А якщо казати про роль будівельної галузі загалом, то кожна гривня, інвестована в будівництво, приносить додаткові 6 гривень в суміжні галузі.
Які ж тенденції нас очікують в сфері нерухомості цього 2020-го «коронавірусного» року? За даними деяких соціологічних опитувань, купівлю житла на даний момент вирішили відкласти 65% громадян. Навряд чи хтось зважиться надати будь-яку конкретику в прогнозах, але, спираючись на власний досвід, можу стверджувати, що нерухомість завжди залишається конкурентоспроможною порівняно з іншими активами, вона є одним з основних засобів зберегти свій капітал, мінімізуючи ризики. COVID-19, безумовно, вплине на ринок нерухомості. Однак у довгостроковій перспективі інвестиції в нерухомість будуть набагато безпечніше, ніж вкладання, наприклад, в цінні папера, чи банківські депозити.
І хоча Міжнародне рейтингове агентство Moody’s на 2020 рік змінило прогноз по світовій будівельній галузі на негативний, ринок нерухомості був, є і буде. Поступово він (і ми з ним разомJ) пристосується до функціонування в умовах карантину, всі кризи — явища, нехай і шокові для людей та економіки, але тимчасові… Одне можу стверджувати відповідально – ринок нерухомості чекає шалена боротьба за Клієнта…)!
P.s. Фото на одному з провідних заводів по виробництву залізобетонних конструкцій в Києві.