Продовжуємо нашу подорож світом

 
Про горизонтальні хмарочоси, будинки з морської солі
та морських контейнерів або –
інноваційні будівельні технології…
(частина ІІ)
Продовжуємо нашу подорож світом, аби вчергове здивуватись і захопитись будівельними «творіннями», що виникли завдяки людському інтелекту та багатим природнім ресурсам нашої Планети…
Тож, – вперед:
1. Амстердам.
В портовому місті завжди вистачає старих морських контейнерів, – тож тисяча (!!!) з них за дуже короткий час перетворилися на студентські модульні гуртожитки, де кожна кімната-контейнер має всі зручності, а на даху обладнано ефективну дренажну систему, що акумулює дощову воду для побутових потреб.
2. Сеул.
Столиця Південної Кореї також може похвалитись економним та креативним підходом до будівництва. У самому центрі ділового/торгівельного району Сеула з’явився не зовсім звичайний будинок – виставковий комплекс, побудований з 28-ми старих морських контейнерів, в якому проходитимуть виставки, кінопокази, концерти, майстер-класи, лекції тощо.
3. Португалія.
При будівництві мобільних еко-будинків, покритих екологічно чистим корковим покриттям, використовуються найрізноманітніші технології, але головна їх ознака – повна енергетична незалежність (на поверхні споруди розташовано сонячні панелі).
4. Швейцарія.
Енергоефективна кімната-капсула Living Roof – максимально комфортне і компактне житло, яке можна розташувати практично на будь-якій поверхні. А обладнано її сонячними панелями, повітряними турбінами та системою збирання, зберігання і рециркуляції дощової води.
5. Мілан.
«Вертикальний ліс в місті» – інноваційний проект будівництва двох багатоповерхівок 80-ти і 112-ти метрів заввишки, де на балконах осель висаджено 480 великих і середніх дерев, 250 невисоких дерев, 5000 різноманітних чагарників, а 11000 рослин утворюють трав’яний покрив. Вся ця жива зелена краса відповідає за площею 10000 м.кв. звичайного лісу.
6. Роттердам.
«Будинок-кактус» – розкішна 19-ти поверхова житлова споруда, в якій розташовано 98 квартир підвищеної комфортності. А отримав будинок таку оригінальну назву через схожість з колючою рослиною. Тераси-балкони з бассейнами та «висячими» садами розташовані один над одним по спіралі, що дозволяє сонцю висвітлювати рослини з усіх боків.
7. ОАЕ. Дубаї. Аль-Авір.
Найближчим часом планується побудувати енергоефективне «розумне місто» площею 14000 га., яке стане рідним для 160 000 мешканців – перше в своєму роді абсолютно самодостатнє в плані забезпечення всіма необхідними ресурсами, транспортом, енергією. Адже, практично всі житлові та комерційні будівлі буде оснащено сонячними панелями.
8. Нідерланди.
Будівництво з солі в Нідерландах зуміли перетворити на реальність, розробивши екологічну технологію виробництва блоків з морської солі, яку змішують з крохмалем із морських водоростей. Такі блоки мають високу міцність, а побудовані з них будівлі вологостійкі. Для країн з посушливим кліматом така технологія є оптимальною, а перше невелике місто, повністю побудоване з соляних блоків, планується звести в Катарі.
9. Китай.
У місті Чунцін повним ходом триває будівництво горизонтального хмарочоса «Conservatory», який «затишно» розташується на дахах чотирьох 250-ти метрових висоток. Всі будівлі з’єднані одна з одною надземними переходами і складають єдиний архітектурний ансамбль, зведений відповідно до зелених стандартів LEED Gold. «Conservatory» стане «гостинним господарем» квартир, готелів, офісів, торгових центрів та просторої зони відпочинку з басейном, садами і оглядовими майданчиками. У горизонтальному хмарочосі досконало відпрацьовані питання вторинного використання будівельних відходів та їх утилізації, а також передбачено інноваційні системи зниження поглинання тепла та ефективна зрошувальна система, що дозволить суттєво зменшити витрати на кондиціонування будівлі…
Насправді, наша мандрівка мала би всі шанси стати такою ж нескінченною, як і людська фантазія, якби не безліч нових, не менш цікавих та корисних тем… Тож, до нових зустрічей