Про вогнестійку солому, будинки зі сміття або інноваційні будівельні технології… (частина І)

Будівництво – одна зі сфер людської життєдіяльності, де інноваційні технології відкривають перед будівельними компаніями колосальні можливості. Набагато ближчі, ніж нам здається, ті часи, коли будівництво вестиметься з використанням все меншої кількості матеріалів, більш екологічним шляхом і з менш негативним впливом на навколишнє середовище.
На сьогодні ж ситуація невтішна: будівельний сектор – найбільший в Європі споживач електроенергії. 35% будівель в ЄС побудовані більше 50-ти років тому. 75% будівельних матеріалів – енергетично неефективні. В середньому лише близько 1% будівельних матеріалів оновлюється щороку (залежно від країни). Біля 40% викидів діоксиду вуглецю в ЄС виробляють будівлі, стільки же – вони споживають енергії.
Але час плине, колективний людський розум працює, тож, – перспективи на більш світле і чисте життя – не примара…
Можна, звичайно, черговий раз спробувати винайти машину часу, але пропоную альтернативу – «помандрувати» інтернет-простіром (або запланувати на післяCOVIDні часи подорожі «вживу»), аби переконатися – технології майбутнього вже зовсім поруч…
Почнемо з дерева, яке, здавалося б, чим новим може нас здивувати? А ось тут якраз в пригоді стають сучасні інноваційні технології.
1. Лондон. Багатоповерхові будівлі з дерева.
А ви знали, що: використання матеріалів на основі дерева для будівництва багатоповерхових будівель на 40% знижує масу будови в порівнянні зі сталлю і на 60% – в порівнянні з бетоном, що, своєю чергою, значно знижує вартість фундаменту. Перший з сучасних житлових дерев’яних будинків, побудований за сучасними технологіями, знаходиться в Лондоні. Це – 9-ти поверхова будівля, заввишки 30 метрів, в якій розташовано 29 житлових квартир та офіси на першому поверсі. Всю надземну частину побудували за 28 робочих днів всього п’ять робітників, озброєні одним пересувним підйомним краном та електричними викрутками.
2. Канада.
Гуртожиток Канадського університету Британської Колумбії на 400 студентів побудовано з брусу, який за міцністю перевершує сталь, вогнестійкий, до того ж його виробництво – практично безвідходне. Процес будівництва 18-ти поверхової 53-х метрової будівлі Brock Commons зайняв рекордні 70 днів. До речі, висотні будівлі з сучасних продуктів переробки деревини мають спеціальну назву «plyscraper», за аналогією з відомим «skyscraper» -«хмарочос».
3. Китай, Наньтун, провінція Цзянсу.
Величезний 3D-принтер буквально друкує нерухомість з будівельного сміття. При цьому одночасно вирішуються дві проблеми: з’являються недорогі будинки собівартістю не більше 5 тисяч доларів (що для перенаселеного Китаю – архіважливо), а будівельне сміття і відходи промислового виробництва отримують друге життя. Гігантський принтер має значні розміри – 150 х 10 х 6 метрів і за добу може надрукувати до 10 будинків.
4. Амстердам.
Промисловий 3D-принтер «друкує» стіни з біопластика – суміші рослинного масла та мікрофібри, фундамент же будинку – з легкого бетону. Конструкція створюється за принципом «Lego» – перепланування будівлі можливе шляхом простої заміни однієї деталі на іншу. Ця технологія має всі шанси змінити всю будівельну індустрію – старі житлові будівлі та офіси можна буде просто «переплавляти» на щось нове.
5. Еластичний бетон, що «самозаліковується».
Ідею нового продукту запозичено, як це часто буває, в природі – у звичайних мушель, які по «життю» збагачені необхідним комплексом мінералів, що надають їм еластичність. Саме ці мінерали додають до складу бетону, аби він міг самостійно «заліковувати» тріщини, що утворилися, наприклад, в результаті землетрусу. Новий тип бетону неймовірно еластичний і на відсотків 40-50 легший.
6. Канада.
У Канаді розробили інноваційну технологію виробництва бетону з використанням вуглекислого газу, яка дозволяє досягти потрійного ефекту: бетон буде дешевший, міцніший і екологічно безпечніший. Сто тисяч таких бетонних блоків зможуть абсорбувати стільки ж вуглекислого газу, скільки засвоять за рік сто дорослих дерев.
7. Вогнестійкі будинки з соломи.
Солом’яні будинки з використанням сучасних технологій будують у всьому світі. У пресованому вигляді солома – відмінний будматеріал, натуральний утеплювач, чудовий звукоізолятор. Блоки з соломи, покриті штукатуркою, витримують 2 години дії відкритого полум’я. У США є навіть проект будівництва солом’яного 40-ка поверхового хмарочоса.
8. Японія. «Літаючі» будинки.
Ідея проста – будинок має «парити» над землею під час землетрусу, аби не бути зруйнованим. Цей ефект досягається завдяки розташуванню будівлі на повітряній подушці, товщина якої – всього декілька сантиметрів. Чутливий датчик завчасно фіксує початок сейсмічної активності і будинок просто «зависає» над землею на висоті 3-4 см., причому його мешканці нічого і не помітять. За даною технологією в Японії побудовано вже близько сотні будинків, а найближчим часом ноу-хау з’явиться і в інших регіонах Азії, що потерпають від землетрусів.
9. Франція. Будинок з контейнерів.
При будівництві будинку використали вісім старих морських контейнерів, які надали унікальної неповторності архітектурній формі будівлі. Вартість будівництва таких економ-будинків «контейнерного типу» зазвичай удвічі нижча, ніж у аналогічних споруд зі звичайних будматеріалів. Крім того, і зводиться він вдвічі швидше.
Тож, як бачимо, – «Немає межі досконалості»…
Далі – буде…